Blog

Audicien: dit is wat je erover moet weten

Er zijn in Nederland veel mensen die last hebben van gehoorbeschadiging. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je in aanraking bent gekomen met harde geluiden. Als dit in het verleden vaak is voorgekomen, is de kans groot dat je oren hierdoor beschadigd zijn geraakt. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden als het gaat om het verbeteren van je gehoor. 

Wat is een audicien?

Wanneer je last hebt van gehoorproblemen, is het slim om contact op te nemen met een audicien. Dat komt doordat een audicien gespecialiseerd is in het helpen van mensen met gehoorproblemen. Je kunt een audicien zowel om advies als om hulp vragen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel contact op te nemen met de audicien zodat je zijn of haar mening kunt vragen over een probleem met je gehoor. Dit hoeft niet per se te betekenen dat je een hele behandeling zal ondergaan. Uiteraard is dit wel mogelijk, maar ook het krijgen van vrijblijven advies behoort binnen de mogelijkheden van het inschakelen van een audicien. Als je merkt dat je gehoor met stappen achteruit gaat waardoor je steeds minder goed kunt horen, is het slim om samen met je audicien op zoek te gaan naar een goed gehoorapparaat wat bij jou past. 

Wat doet een audicien precies?

De meeste mensen vinden het fijn om, voordat ze naar een audicien gaan, te weten waar ze dan aan toe zijn. Het kan namelijk behoorlijk spannend zijn om voor de eerste keer kennis te maken met het werk van een audicien. Als jij het ook spannend vindt om naar de audicien te gaan, is het slim om je eerst eens in te lezen in hetgeen wat een audicien doet. Allereerst zal je een aantal vragen krijgen over jezelf en over je levensstijl. Hierbij wordt vooral gefocust op hetgeen wat met de oren te maken heeft. Door eerlijk antwoord te geven op dit soort vragen, zorg je ervoor dat de audicien je zo goed mogelijk advies kan geven. In sommige gevallen zal je het advies krijgen om een gehoorapparaat te nemen, maar er zijn ook situaties waarin er andere oplossingen worden gezocht. 

Verschillende toestellen 

Als de audicien je adviseert om een gehoorapparaat te nemen, is het tijd om je hier eens in te verdiepen. Bij het uitkiezen van een gehoorapparaat is het van belang dat je goed weet waar je naar op zoek bent. Dit kun je het best samen met je audicien doen. Wel is het geheel aan jou om te kiezen wat voor hoortoestel je het liefst hebt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoortoestel wat achter je oor zit, maar ook een hoortoestel in het oor behoort tot de mogelijkheden.

Geef een antwoord