Blog

5 tips voor een duurzame tuin

Voor het op je bord beland, heeft ons voedsel al een enorme reis achter de rug. En daarmee neemt de ecologische voetafdruk toe. Niet gek dus dat we massaal op zoek zijn naar lokale producten. Dat is niet alleen veel lekkerder, maar ook veel duurzamer. En wat is er meer lokaal dan voedsel uit je eigen tuin?!

Wil jij een voedzame, duurzame tuin aanleggen? Een tuin waar je niet alleen lekker in de zon kan zitten, maar ook lekkers uit de tuin kan halen? In deze blog geef ik je vijf tips voor een duurzame tuin.

1. 100% organisch

Om een gezonde leefomgeving voor je planten, het leven in je tuin en jouw leven te garanderen, zal je het gebruik van chemicaliën moeten vermijden. Het gebruik van gif lijkt misschien een makkelijke manier om bijvoorbeeld snel van onkruid af te komen.  Maar het gebruik van dergelijke chemische goedjes kan enorme schade aan je tuin aanrichten. En dat kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Om dit te herstellen, ben je veel langer van huis! In plaats van chemische producten kun je de natuur met natuur bestrijden. Zoek online naar simpele trucjes die jou en de aarde geen schade doen.

2. Hergebruik

Wees creatief met het hergebruik van materialen. Sommige materialen, zoals potten of tuinproducten, hebben een grotere ecologische voetafdruk dan anderen. Dus doe je research voor je iets koopt. Probeer oude dingen een nieuw leven te geven in je tuin. Door bijvoorbeeld toilet rollen te gebruiken om zaadjes in te ontkiemen. Als je toch investeert in tuinmeubilair, zorg dan dat deze duurzaam geproduceerd worden en lang mee gaan. Zoek bijvoorbeeld naar een (tweedehands) wicker loungeset en bescherm je meubels met een tuinmeubelhoes zodat deze langer meegaan.

3. Vang water op

Probeer zo veel mogelijk regenwater op te vangen als je kan. Je kunt emmers in je tuin zetten, maar ook investeren in een degelijke regenwater tank. Ook landschappelijk kun je regenwater opvangen, bijvoorbeeld in een vijvertje. Met regenwater bespaar je niet alleen op water in de kraan, maar het helpt ook erosie te reduceren en de grond maximaal te bevochtigen.

4. Wees slim in je plantenkeuze

Groei vooral planten die het hele jaar door groeien in plaats van in een bepaald seizoen om het hele jaar door een groene tuin te hebben. Kies voor planten die niet veel water nodig hebben. Zorg dat alle planten in je tuin met elkaar een ecosysteem vormen die zichzelf onderhoudt. Zo zul je altijd wat bloemen nodig hebben om insecten ten goede te komen, en een beperkte hoeveelheid kruiden. Organiseer je plantensysteem in een boekje, en noteer wat in welk seizoen bloeit.

5. Zero-waste

De natuur kent geen afvalbakken. Alles dat ooit leefde, wordt vanzelf afgesproken en de voedingsstoffen komen terug in de aarde. Een gesloten kring. Waarom zou onze tuin anders moeten zijn? Richt daarom een compost hoek in waarin je organisch afval verzamelt. Daarmee voedt je je bodem.

Stapje voor stapje dragen we zo met elkaar bij aan een duurzamere leefomgeving.

 

Geef een reactie