Vaak wordt gezegd dat Nederlandse mannen geen stijl hebben. Dat je voor mode in Italië moet zijn. En dat Nederlanders te lomp zijn voor een verfijnde mode industrie. Wie dit zegt, heeft het goed mis!
In deze blog lees je het verhaal van Rendi Aditia en zijn schoenenmerk: Mason Garments. Deze jongeman weet als geen ander de Italiaanse elegantie te mengen in de vorm van een vlotte Amerikaanse sneaker. En dat op Nederlandse bodem!
Het verhaal
Mason Garments is een grote speler in de schoenenbranche. Het merk ontwikkelt sinds 2021 high end schoenen, ontworpen door de Italiaanse designer Rendi Aditia. Hij groeide op in de jaren negentig, en werd geïnspireerd door zijn moeder en oudere broers die hoogwaardige garments droegen.
Rendi begon aan een opleiding voor binnenhuisarchitectuur. Maar al snel merkte hij dat dat niets voor hem was. Hij was te rebels, zegt hij zelf. Wel was hij altijd al gepassioneerd over schoenen. Al jaren was hij werkzaam in een sneakerwinkeltje in Amsterdam, nabij het Koningsplein. Hij hield van luxe boetiekwinkeltjes, met kwalitatief goede schoenen die al gauw enkele honderden euro’s kosten. En anders kwam je al gauw uit bij Nikes voor zo’n honderd euro. Hij ontdekte de kloof tussen deze twee, een kloof waar vraag naar bleek te zijn. Een hoogwaardige sneaker van zo’n 300-400 euro. Hij begon met het ontwikkelen van Mason Garments heren, maar al gauw volgde een uitgebreide Mason Garments dames lijn.
Succes
Inmiddels gaat het heel goed met het bedrijf. Vanaf 2015 kon Rendi zich een miljonair noemen. Maar hij is daar altijd nuchter bij gebleven. Achteruit leunen en zichzelf lekker uitbetalen, dat is niets voor Rendi. Het zien groeien van zijn bedrijf en kapitaal motiveert hem des te meer om zijn visie op te schalen en door te zetten. Hij vindt het fantastisch om te zien dat enkele grote artiesten, zoals Justin Bieber en Chris Brown, al zijn schoenen dragen. Doorbreken in Amerika, dat is de droom. Maar er is veel concurrentie op de Amerikaanse schoenenmarkt.
De naam Mason
De naam Mason refereert naar de ‘masonic’ ideologie, in het Nederlands ook wel vrijmetselarij genoemd. Het gaat om een broederschap en het deel zijn van een cirkel van ondernemende individuen, die misschien in verschillende sectoren actief zijn, maar wel allemaal streven naar succes. Het team van Mason Garments bestaat uit leden met verschillende verhalen en achtergronden, maar die allemaal dezelfde visie delen om een creatief geheel te vormen.
Ook de Nederlandse mode industrie kent grote namen.