Blog

De vele toepassingen van MDF-platen

 

MDF heeft een breed scala aan toepassingen omdat het wordt gevormd tot vlakke platen, die vervolgens in elke gewenste vorm kunnen worden gezaagd. Omdat MDF zelf zeer stug is, hoeft MDF geen constructie eronder te hebben, waardoor het ideaal is voor gebruik als bijvoorbeeld kastdeuren. Het is ideaal te verwerken met lijm of schroeven. Daarnaast kun je het in iedere gewenste kleur verven. MDF wordt veel toegepast in keukenkasten en onderkasten, omdat het gemakkelijk te verwerken en te onderhouden is.

Planken en kasten

Een MDF plaat wordt ook vaak gebruikt om planken in kasten te realiseren of om zelfs kasten te maken. Ook voor andere meubels die bestaan uit vlakke stukken is MDF een veelgekozen materiaal. Je kunt zelfs MDF krijgen dat al van grondverf voorzien is. Dit is iets duurder, maar garandeert een snelle verwerking. Vanwege de afwerking van het materiaal, kan het de plank beschermen tegen krassen of beschadigingen en blijft het lang mooi. MDF trekt als het goed behandeld is nauwelijks krom, waardoor het ook niet uitdroogt en splijt. Bovendien, omdat het MDF-materiaal in meerdere diktes te krijgen is, kun je dit voor talloze toepassingen inzetten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de stevigheid. Op een kast gemaakt van MDF in de juiste dikte kun je zelfs staan.

MDF voor kunst of decor

Andere veel voorkomende toepassingen voor MDF plaat zijn kunst en decor. Omdat de stukken kunnen worden gezaagd in iedere vorm en daarna gekleurd of geverfd, kun je alles maken wat je maar wilt. Door MDF te gebruiken ben je niet beperkt tot één kleurenpalet; je kan op MDF een grote verscheidenheid aan kleuren gebruiken. Als je ervoor kiest om houten laminaat te gebruiken in plaats van MDF, kan je een breed scala aan beitsen en oliën kiezen die de look en feel van je huis zullen verbeteren.

Voordelen van MDF

Het gebruik van MDF-platen bij het bouwen en verbouwen heeft veel voordelen. Een MDF plaat is namelijk zeer goed bewerkbaar, heeft een grote buigsterkte, hoge slijtvastheid en het splintert niet. MDF is meestal veel dikker dan andere soorten hout en blijft langer mooi dan bijvoorbeeld melamine. De dichtheid van MDF zorgt ervoor dat het langer meegaat dan sommige andere materialen die worden gebruikt in kasten.

Vochtwerende MDF-platen worden vaak in keuken-en badkamerkasten gebruikt. Vochtwerende MDF neemt namelijk geen vocht op, waardoor de kastjes goed droog blijven en er geen waterschade ontstaat. Het gebruik van milieuvriendelijke lijmen met vochtbestendige bestanddelen helpt hierbij en kan voorkomen dat er waterkringen op het oppervlak ontstaan. Verder is MDF ook vlekbestendig waardoor het gemakkelijk kan worden schoongemaakt als er iets is gemorst.

MDF heeft veel meer voordelen dan zijn houten tegenhanger. Hoewel MDF niet dezelfde luxe look heeft als hout, kunnen MDF-platen worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt om deze look en feel na te bootsen. Dit maakt MDF perfect voor achterwanden van kasten en dressoirs.

Geef een antwoord