Blog

Out of the box wonen

Vorig jaar steeg de gemiddelde woonprijs met tien procent. Goed nieuws voor wie een huis bezit, slecht nieuws voor wie op zoek is naar een woning. Door de stijgende huizenprijzen worden huizenbezitters slapend rijk. Maar wie op zoek is naar een huis, krijgt dit jaar dus tien procent minder huis voor zijn geld. En dat op een toch al krappe woningmarkt.

Voor steeds meer Nederlanders wordt betaalbaar wonen in eigen land niet meer mogelijk. We horen nu al vaak dat mensen die werken in de zorg, in het onderwijs of de politie niet meer kunnen wonen in de stad waar ze werken. Simpelweg omdat de huizen niet te betalen zijn. En dat terwijl ze een full time contract hebben.

Hopeloze strijd

Voor starters lijkt het vinden van een woning helemaal een onmogelijke opgave. Ze hebben een grote achterstand: een gering vermogen, misschien nog geen vast contract en een torenhoge studielening. Wakker worden met de vraag: Hoeveel kan ik lenen? En urenlang de website van Hypotheekrente.nl checken, op zoek naar de beste deals. En dan heb je ook nog eens een moordende concurrentie. Appartementen worden met tientallen duizenden euro’s overboden. En ook sociale huurwoningen kunnen worden afgeschreven, door wachtrijen van tientallen jaren.

Out of the box wonen

Niet gek dat steeds meer ondernemende jongeren opzoek zijn naar andere manieren. Noodgedwongen onderhuren bij je broer of weer bij je ouders intrekken is niet ideaal. Het is niet gek dat er nieuwe, out of the box woonvormen worden bedacht. Een loophole in het Nederlandse systeem.

Tiny house

Populair zijn bijvoorbeeld tiny-houses, prefab woninkjes van zo’n 25-35 vierkante meter. De woningen zijn compact vormgegeven, duurzaam en makkelijk verplaatsbaar. Deze duurzame woningen zijn vaak tijdelijk van aard. Gemeenten bieden een ruimte om te experimenteren met nieuwe bouwmethoden. Het is een goede manier om duurzame systemen te testen.

IKEA huis

Ook verschijnen er doe-het-zelf woningen op de markt, zoals kluswoningen. Daarbij worden vervallen panden voor een prikkie verkocht, onder de voorwaarde dat de woning wordt opgeknapt. Maar ook verschijnen er letterlijke bouwpakketten op de markt. Als een IKEA meubel zet je je eigen woning in elkaar. Het kost wat tijd en geduld, maar je bespaart enorm op arbeidskosten als je alles zelf doet.

Met een hoop creativiteit, tijd en doorzettingsvermogen weten deze woonpioniers zo alsnog een huisje te vinden. Maar deze situatie is ver van ideaal. Ooit werd Nederland internationaal geloofd om de systematische aanpak van volkshuisvesting. Stuk voor stuk architectonische meesterwerkjes. Kijk bijvoorbeeld naar Betondorp in Amsterdam, waar rijkelijk werd geëxperimenteerd met moderne bouwtechnieken om maar goedkoop en snel woningen te kunnen fabriceren. Tegen zo’n rijke achtergrond is de huidige situatie extra schrijnend.

Geef een reactie